Новини

Честит празник, Плевен!

Тържествено заседание на Общински съвет – Плевен по повод връчване на звания „Почетен гражданин на Община Плевен” се проведе в Актовата зала в Общината. Със званието бяха удостоени проф. Славчо Томов – ректор на Медицинския университет в града, и Иван Миндиликов – кмет на Плевен от 1924 до 1931 година, от чието име почетната грамота прие дъщеря му Райна Миндиликова.

Тържественият ритуал по повод Празника на Плевен – 15 май, започна с церемония по издигане на знамената и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на града. Гости на празника бяха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров и неговите заместници, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, общински съветници, делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Бурса /Турция/, Битоля и Кавадарци /Македония/, от испанския град Гандия, бивши кметове на Плевен, почетни и заслужили негови жители, плевенчани и гости на града.

Със слово по случай празника към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански: „Днешният ден е за памет и признателност, за равносметка и планове за бъдещето. Памет и признателност за всички тези, които работеха преди да дойдем ние, които създадоха сърцато основите на града. С гордост показваме на нашите гости възстановената Градска градина и водната каскада, преобразения площад пред ДКТ „Иван Радоев”. Работим за това Плевен да става още по-красив и цветен, да бъде повод за гордост за всички плевналии, където и да са по света. Днес е ден и да си кажем какво не ни достига, за да направим града ни такъв, какъвто го виждаме в мечтите си. Хората ежедневно изискват от нас и ние сме длъжни да им даваме все повече, затова са ни гласували доверие и трябва да го оправдаем. Ще ми се да вярвам, че всички заедно ще успеем – ако работим в една посока, с общи усилия, с общ ум, дух, сърце и талант ще направим Плевен такъв, какъвто искаме да го оставим на децата ни. Нека бъдещият ден е цветен и красив, това зависи от всички нас и вярвам, че можем да го постигнем заедно, ако работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето. Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник, плевналии!”, каза г-н Спартански.

Програмата продължи с церемония по тържествено връчване на тамбур мажор на първия в страната ученически гвардейски духов оркестър от СУ „Иван Вазов”, на която присъства бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част, и  церемония спектакъл „Искри”.

Домакини и гости се отправиха към зеленото пространство до Големия фонтан, където беше открит новият паметник на световноизвестния незабравим изпълнител и композитор Емил Димитров. Средствата за изработването бяха набрани с поредица дарителски инициативи на организации и граждани. Автор на паметника е скулпторът Константин Симеонов-Костика.

Вечерта Празникът на Плевен продължава с два концерта на площад „Възраждане”. От 20.30 часа на сцената ще се качат група „Хоризонт”, а от 21.30 часа – рок група „Легендите”. За финал ще има празнична заря.