Новини

Маратонци от страната и чужбина ще участват в лекоатлетическа надпревара на приятелството в Плевен

Петото издание на плевенския „Маратон на приятелството” ще се проведе на 20 май. Събитието се превърна в най-голямото и значимо състезание за региона. То утвърди името си след като само през миналата година посрещна 550 души от 5 континента. Тазгодишното издание се очаква да привлече отново стотици почитатели на активния начин на живот от страната и чужбина, включително от държави като Непал, Русия, САЩ, Великобритания, Испания и други.

Маратонът на приятелството се организира от „Eyes-Open“, Спортен клуб „Бегач“, Българската федерация по лека атлетика и Община Плевен. „Ние подкрепяме маратона от неговото създаване. Той е основно събитие за града, с много голям социален, рекламен и икономически ефект. Мотивира хората да спортуват, вдига настроението, създава свежест. В града идват стотици хора от десетки страни, а Плевен има какво да покаже“, споделя кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Eдна от причините събитието да привлича участници от цял свят е трасето. Стартът и финалът са в центъра на града, а самият маршрут минава през основните забележителности във и около Плевен, сред които градината с фонтаните в центъра, парк „Кайлъка“ и историческият мост до село Ясен. Теренът има малка денивелация, включва разнообразие от градска среда, парк и шосе и предполага високи резултати. Плевенският маратон има три звезди за качество за шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния състезателен календар на Европа. Той е част и от румънската верига от исторически маратони и традиционно привлича голям брой участници от северната ни съседка.

Освен класическата маратонска дистанция от 42.2 км, състезанието предлага голямо разнообразие от дисциплини, сред които полумаратон (21.1 км), щафета (2х10.5 км), градски крос (3 км) и специален детски маратон. По този начин се дава възможност за участие както на професионални спортисти, така и на любители в различни възрасти, които искат да се заредят с добро настроение.

Финиширалите в дългите дистанции и децата ще получи медал и специален подарък – шапка за бягане в цветовете на маратона. Тази година събитието ще предложи и още една приятна изненада – награден фонд на обща стойност 7 000 лв. Той ще бъде разпределен между отделните категории в дисциплините „Маратон” и „Полумаратон”, като наградите за призови места започват от 1 000 лв., съобщават организаторите. Друга новост в петото издание на събитието е, че има специален награден фонд в маратонската дистанция за ветераните сред бегачите, хората с навършени 50 години. Победителите в отделните категории ще получат и награди от спонсорите.

Допълнителни награди очакват и всички редови участници в „Плевен Маратон 2018“– два специални велосипеда. Имената на притежателите им ще бъдат изтеглени чрез жребий измежду всички регистрирани и завършили в маратона, полумаратона и щафетата.

Желаещите да станат част от събитието все още могат да се регистрират онлайн. Регистрацията на уебсайта е отворена до 17 май или до достигане на максималния предвиден брой участници. Възможност за записване на място ще има на 19 май, но само в случай, че квотата не бъде запълнена. За 3-километровия крос „Аз мога“, за детския маратон, както и за участници над 60 години участието е безплатно.