Новини

Георг Спартански: Обявяването на Независимостта е апотеоз в борбата на народа ни за свободна България

Днес в двора на Регионалния исторически музей в Плевен тържествено беше отбелязано обявяването на независима България на 22 септември 1908 г. Командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев прие почетния караул, след което разположената пред постамента с Манифеста формация на ОХ „Гена Димитрова” изпълни песента „Нека се помни”. На събитието присъстваха народните представители Владислав Николов, Ралица Добрева, Стефан Бурджев и д-р Калин Поповски, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, военнослужещи, жители и гости на града и общината.

Словото си кметът на Община Плевен Георг Спартански започна с напомняне, че датата е незаслужено пренебрегвана десетилетия наред. И до днес фактите за събитието и около него не са достатъчно известни, затова той припомни на присъстващите какво ни събира всяка година на 22 септември. „Обявяването на Независимостта е пример за великолепния успех на българската дипломация, която предварително осигурява подкрепата за този акт от Великите сили. Това е пример как с далновидност, достойнство и хладнокръвие всяка цел е възможна. Обявяването на Независимостта не е еднократен политически акт, а дипломатически финал, апотеоз на многолетните усилия на българския народ да постигне своята свобода и да живее свободно и равноправно. Независимостта и обявяването на България за царство открива възможността да водим изцяло суверенна политика за постигане на своите национални цели”, каза още Георг Спартански. И подчерта, че всяко развитие на историята има логично обяснение и то е заложено в преследването на националния идеал – всички българи да живеят в свободна суверенна територия и да бъдат равностойни на другите европейски народи.

Кметът на Община Плевен се обърна и към народните представители и представителите на изпълнителната власт в лицето на областния управител с думите: „Искам да пожелая на всички тях мъдрост, далновидност, търпение и постоянство в постигането на националните цели. Това дължим всички ние със своя труд на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за реализация на тези национални цели, пред България има светъл път. Честит празник, плевенчани! И нека Бог да пази всички нас и да помага на България.