Новини

Кристално огърлие и почетен плакет получи Северняшкият ансамбъл по повод своята 60-годишнина

С най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – кристално огърлие, и с плакета на Община Плевен беше отличен Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Повод за това е 60-годишнината от основаването на ансамбъла. Почетните знаци бяха връчени на празничния концерт в салона в ДКТ „Иван Радоев” пред многобройните почитатели. С индивидуални награди – Златна и Сребърна лира, бяха наградени трима артисти от състава.

Повече от два часа продължи концертът, събрал най-доброто от изпълненията на Северняшкия ансамбъл през годините. На сцената излязоха заедно настоящи и бивши артисти и доказаха, че за любовта към народното творчество възраст няма.

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” е създаден през 1959 год. в Плевен. Концертните програми на състава се осъществяват въз основа на задълбочено изучаване и творческо обогатяване на песенния и танцов материал. Той представя най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песен и танц е основа за изграждане на преливащи се музикално-хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.