Новини

Студенти медици избраха мотото „Събудете мечтите си“ за научна конференция

В  зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център/ТЕЛЕЦ/ беше официалното  откриване на Международната научна конференция за студенти и млади лекари. Седемнайстото издание на младежкия форум ще продължи  до 2 ноември под мотото „Събудете мечтите си“. Конференцията е част от официалните научни събития, посветени на 45-годишнината от основаването на висшето учебно заведение.

В официалната церемония по откриването участва и гост-лекторът проф. д-р Майкъл Хьокел, д.м., почетен професор по гинекология в университета в Лайпциг и Технически университет в Мюнхен, Германия, който представи нови аспекти в прогресията на злокачествените тумори.

Тази година  в младежкия форум ще се включат 11 чуждестранни лектори от 7 държави (Великобритания, Германия, Русия, Украйна, Швейцария, САЩ и Япония) и 11 видни български учени от 8 университетски и научни центрове в страната. Регистрирани са над 300 активни участници със 120 доклада, които ще бъдат представени в 10 научни секции по предклинични и клинични медицински науки и фармация, включително 2 постерни сесии. Очаква се и допълнително регистриране на около 300 студенти и специализанти от България за участие в обучителни модули и работни срещи по интереси.

За пета поредна година форумът ще стартира с утвърдилото се като традиция двудневно Есенно училище по иновации в медицината, насочено тази есен към най-актуалните диагностични и терапевтични постижения в областта на гастроентерологията и сексуалното здраве.

Модулът „Сексуално здраве“ ще протече под модераторството на видния български психиатър, психотерапевт и сексолог доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м. С лекции и клинични дискусии ще се включат наши и чуждестранни специалисти в областта: д-р Нийлани Накийран, директор на обучителна програма за сексуално и репродуктивно здраве в Университет „Св. Георги“ в Лондон, Великобритания; проф. д-р Юлия Набока, д.м., ръководител катедра „Микробиология и Вирусология“ към Ростовски Държавен Медицински Университет в Русия и д-р Маниш Сачдева от Клиника по Урология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен.

На 01 ноември (петък), от 10:30 ч. в зала „Гален“ в ТЕЛЕЦ ще се проведе поредната традиционна за МУ-Плевен научна сесия на Международна Изследователска Фондация „Хасуми“ – България, посветена на 45-годишнината от основаването на университета и 150-годишниния юбилей на Българска Академия на науките.

Валя Козовска