Новини

Започнаха дейностите по реставрация и консервация на предметния план и платното в Панорамата

Националната кампания на BILLA България „Ние обичаме България”, която цели осигуряването на финансова помощ за значими паметници на културата, подкрепи през 2018 год. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Така Панорамата стана третият обект, получил финансово дарение от  BILLA България. Сумата бе събрана чрез благотворителен концерт, организиран от BILLA, и чрез продажбата на рекламни материали в магазините от веригата. Благотворителният концерт в подкрепа на Панорамата, който се проведе на 22 май 2018 год. в зала „Арена Армеец”, привлече хиляди зрители. На една сцена се качиха някои от най-обичаните български изпълнители – Веселин Маринов, Тоника Домини, Дует Ритон, 100 KILA, СкандаУ, Deep Zone Project, Мистерията на българските гласове, Берковската духова музика, Ансамбъл „Филип Кутев”, Славка Калчева и Поли Паскова. Всички те се обединиха около каузата за съхраняването на културно-историческото ни наследство и се включиха в инициативата напълно безвъзмездно.

Със събраните средства ще бъде извършена реставрация и консервация на живописното платно и предметния план в зала Панорама „Трети щурм на Плевен 11-12 септември 1877 г.” с активното съдействие на Сдружение „Асоциация на реставраторите в България”. Предвид спецификата на обекта и специализираните дейности, които вече стартираха, са ангажирани два екипа реставратори. Единият ще работи по реставрация и консервация на живописното платно в зала Панорама  „Трети щурм на Плевен 11-12 септември 1877 г.”, а другият –  по предметния план. Ръководители на екипите са доц. Иван Ванев – председател на Асоциацията на реставраторите в България, и доц. Стефан Белишки, реставратори с изключителни професионални качества и дългогодишен опит.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е открита на 10 декември 1977 год. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано през 1977 год. от десет руски и двама български художници. Ръководител на художествения колектив е Николай Василиевич Овечкин, народен художник на Руската Федерация,  от Московското студио за батална живопис „М. Б. Греков”. Панорамната композиция е изпълнена върху цяло платно с един вертикален шев. Платното е прикрепено в горната и долната част към два метални обръча, фиксирането е извършено чрез подгъване и пришиване. Горният обръч е прикрепен към конструкцията на окачения таван, а долният виси свободно. За максимално изпъване на платното към долния обръч са окачени допълнителни тежести. Платното е с площ 1725 кв. м. След оглед от специалисти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната композиция е в добро състояние, като в настоящия момент не са констатирани аварийни механични увреждания. Върху няколко участъка на панорамната композиция се наблюдават следи от стичания, които са засегнали лака и живописния слой. Съществуват малки зони с липса на живописен слой и грунд. В средната част на платното има силно изразена конвексна деформация към зрителната площадка. В отделни зони се забелязват слаби диагонални деформации.

Реставрационни намеси по платното са извършвани през годините, но цялостна реставрация и консервация в такъв мащаб не е правена от откриването на Панорамата през 1977 год. досега. По предметния план ще бъде извършено специализирано почистване и профилактика. Предметният план също впечатлява с размерите си –  външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на проекта на предметния план и изпълнители са В. Есаулов и Г. Есаулов – художници от Московското студио за батална живопис „М. Б. Греков”. Към днешна дата констатациите са, че е силно запрашен, с променен интензитет на колорита на ландшафта, затова е необходимо да бъде извършено основно почистване и профилактика. Дейностите по реставрация и консервация ще се извършват при функциониращ обект. На 16 август 2019 год. беше подписан Протокол за започване изпълнение на дейностите по реставрация и консервация на живописното платно и почистване и профилактика на предметен план в зала Панорама „Трети щурм на Плевен 11-12 септември 1877 г.”. Срокът за изпълнение е 45 дни от датата на подписване на протокола.