Новини

Седмица на водата по повод 22 март

Със Седмица на водата, включваща поредица от образователни инициативи, ще бъде отбелязан 22 март в Плевен. Кампанията за Световния ден на водата се провежда от 18 до 22 март и се организира от Басейнова дирекция „Дунавски район“ , Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен, Регионален исторически музей. Инициативата се подкрепя от Регионалната лаборатория – Плевен към Изпълнителна агенция по околна среда и „ВиК“ ЕООД – Плевен.

Акцент в Седмицата на водата традиционно ще бъде „Час по екология в Музея“. През тази година в отдел „Природа“ ще обогатят познанията си за опазването на водата студенти от Медицински университет, ОУ „Цветан Спасов“, НУИ „Панайот Пипков“,  НУ „Единство“, НУ „Патриарх Евтимий“, СУ „Христо Смирненски“, СУ „Иван Вазов“ и НУ „Отец Паисий“. И през 2019 г. „Час по екология в Музея“ е в памет на доц. д-р Иван Райчев, дългогодишен ръководител на отдел „Природа“ и еколог.

Две детски градини също ще се включат в Седмицата на водата – „Щастливо детство“ и „Иглика“. Плевенски скаути ще бъдат първите посетители на обновения Информационен център на БДДР. В Байкал по традиция ще отбележат 22 март с анализ на водата от река Дунав и артистични работилници.

 

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март, като се цели привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

Темата на Световния ден на водата 2019 г. е „Вода за всички! Всеки е важен!“, Тазгодишното издание на Деня на водата се обръща към проблемите на хората, които все още са лишени от достъп до вода, като вниманието се насочва към възможността устойчивото управление на водите да се превърне във водеща сила за промяна.